VEBAN diner over toerisme in Noord

12 maart

Toeristen weten Noord steeds beter te vinden. Laatst had Mick Sonnenfeld van pizzeria Il Pecorino een vloggende Japanner in zijn restaurant. Il Pecorino kwam voor in het rijtje ClinkNOORD Hostel, Oedipus,de Ethiopiëren het Skatecafé, zag hij op het internet.

Dit vertelde Sonnenfeld tijdens een diner bij Pllek met ondernemers uit de toeristenbranche. Er komen steeds meer bezoekers naar Noord en toerisme is steeds belangrijker voor de lokale economie. Daarom wil VEBAN komend jaar een visie ontwikkelen met duidelijke prioriteiten richting centrale stad. VEBAN vroeg de deelnemers naar hun ervaringen en wat er beter kan.

Dé bezoeker bestaat niet, werd al snel duidelijk. Het verschilt per locatie wat voor mensen je trekt. Richt This is Holland zich vooral op dagjesmensen en Nederlands publiek, bij Pllek komen veel jonge creatieve expats die hun vrienden meennemen om hen iets anders te laten zien dan de drukke binnenstad. En Amsterdam City Camp is vooral in trek bij Duitsers die direct bij aankomst de pont pakken richting centrum.

Noord – leuke eilandjes

Toeristen komen grotendeels met de pont en blijven dan hangen rondom de drie aanlandingspunten: NDSM, Overhoeks en in mindere mate de pont IJplein. ‘Ze hebben vaak geen idee dat je zo door kan fietsen naar Overhoeks en Hamerkwartier, of dat Landelijk Noord vlakbij is’, vertelt Marcel Ellens van NDSM Bikes. De Klaprozenweg blijft een psychologische barrière waar de mensen niet langskomen, merkt ook Sjoerd Steenbeek van Pllek op.

Het probleem van Noord is dat het leuke eilandjes zijn, maar de toeristen vaak niet de tussenliggende buurten weten te overbruggen om van de ene naar de andere plek te komen. ‘Vaak weten mensen niet dat drie minuten verder weer een mooie plek is’, zegt Peter Ernst Coolen van het Street Art Museum, dat eind 2019 opengaat.

Ontbreekt aan informatie voor bezoeker

Ontwikkel drie rode lopers vanaf de landingspunten, stelt Sjoerd Steenbeek voor. Zodat de eilanden worden opgeheven. Steenbeek: ‘Je moet de mensen verleiden verder te gaan fietsen of lopen. Niet spreiden maar verleiden.’

Als bezoekers vooral met de pont komen, waarom worden ze op het Centraal Station niet voorzien van informatie? Met fietsroutes, kaarten en foto’s van wat er allemaal aan de overkant te zien is. ‘Daarmee spreid je al bij de landingspunten,’ zegt Marcel Ellens. Veelvuldig heeft hij dit getracht aan te kaarten bij de gemeente, maar zonder succes.

VEBAN zal dit voorjaar een visie presenteren over toerisme in Noord met duidelijke boodschap aan de gemeente en het stadsdeelbestuur.