De toekomst van het Buikslotermeerplein

11 september

Nu de metro na zoveel jaren eindelijk rijdt en metrostation Noord in werking is, is de grote vraag wat dit voor een effect zal hebben op het winkelcentrum Boven ’t IJ.

Het winkelcentrum is een doorn in het oog. Het holt achteruit en al jaren liggen de plannen stil, terwijl het Buikslotermeerplein in de jaren zeventig, tachtig en negentig hét regionale winkelcentrum van Noord en omgeving was.

Met de crisis in 2008 trok ING real estate, een van de beoogde ontwikkelaars, zich terug. De ontwikkelaar gaf de grond terug aan de gemeente. De afgelopen paar jaar voerde de gemeente gesprekken met de Kroonenberg Groep. Zij wilden een overdekte mall ontwikkelen. Maar ook zonder succes. Er zijn tientallen eigenaren met ieder een eigen agenda en de ontwikkelaar kreeg het niet voor elkaar al het vastgoed op te kopen.

Nu bij de 70 eigenaren doordringt dat vernieuwen noodzakelijk is, denkt de gemeente meer aan het mengen van winkels met leisure en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Er komt al een megabioscoop met 2500 stoelen verdeeld over twaalf zalen, direct naast het metrostation. Maar er is ook nog ruimte voor een hip museum of andere culturele voorziening dat bezoekers gaat trekken vanuit de stad.

Daarnaast wil de gemeente tussen het stadsdeelkantoor Noord en de huidige parkeerplaats tweeduizend woningen toevoegen. Twee looproutes met woningen en in de plinten horeca en winkels die het metrostation met Buikslotermeerplein verbinden. Dat is het idee.

Daarvoor wil de gemeente als eerste nu het viaduct van de Waddenweg, alsook parkeerdek van de Jumbo en het voormalig Bowlingcentrum slopen. Daarmee ontstaat ruimte voor een aaneengesloten gebied en kan het stationsgebied uitgroeien tot een grootstedelijk centrum, dat aantrekkelijk wordt voor winkelend publiek. Niet alleen uit Noord maar ook voor dagjesmensen die naar Amsterdam komen of misschien wel buitenlandse toeristen.