Even voorstellen: VEBAN-lid DAT!school

11 april

DAT! is een jeugdtheater- en filmschool in Amsterdam-Noord. Kinderen en jongeren vanaf 4 jaar kunnen hier lessen volgen in spel, zang, dans en film.

DAT! is een plek voor verhalen. Jouw verhaal en die van anderen. Verhalen zijn verrijkend en hoe je een verhaal vertelt kan op verschillende manieren en vanuit diverse disciplines uitgevoerd worden. De leerlijn is breed opgezet en laten alle aspecten van de disciplines aan bod komen: van idee tot uitvoering. Er is zo ruimschoots de kans om talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Aan het eind van het jaar brengen de presentatiegroepen gezamenlijk een voorstelling op de planken waarin alle disciplines voorbij komen. Productiegroepen maken zelf een voorstelling onder leiding van een regisseur. Daarnaast zijn er elk jaar diverse workshops en projecten. De mogelijkheid om kortere cursussen te volgen is ook mogelijk. Deze basisgroepen sluiten af met een eindpresentatie.

Op DAT! is iedereen welkom en is er oog voor ieder kind; voor kinderen die creatieve vakken interessant vinden, zichzelf willen ontwikkelen op sociale vaardigheden of juist de focus op een podiumkunst heel goed willen uitvoeren. Een ander bijzonder gegeven is dat er mooie vriendschappen ontstaan op DAT!

“Ons doel is niet om van iedereen professionele acteurs te maken, maar als je wordt wie je bent en gelukkig bent met wat je doet, dan zou dat fantastisch zijn. Als DAT! een bijdrage heeft geleverd aan jouw persoonlijke ontwikkeling, dan is DAT! zinvol.”Myrna Versteeg (directeur DAT!)

Creatieve levenslessen
Onbewust verwerken kinderen veel situaties uit het leven tijdens de lessen. Dat klinkt wellicht dramatisch en soms is dat simpelweg ook zo. Levensthema’s zijn constant aanwezig in verhalen. Door veerkracht te kweken leren kinderen dat het leven soms oneerlijk is en wordt hen een realistische kijk op de wereld gegeven. Het vormgeven van deze kijk op het leven kan op creatieve wijze gedaan worden, met humor of spanning en op een geheel eigen authentieke manier. Hierin worden leerlingen begeleid om hun eigen verhalen te maken. Theater en film zijn hier middelen voor, maar ook hip hop, beeldende kunst, (urban) dans, mime, fashion, pop-up performances of spoken word zijn middelen om een verhaal over te brengen. Masterclasses zijn onderdeel van de leerlijn en worden gegeven door vakdocenten en makers die gespecialiseerd zijn in deze kunsten.

Praktische info
Er worden lessen gegeven op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Er zijn lesprogramma´s voor verschillende leeftijdsgroepen (4 – 40 jaar) en niveaus. Je werkt samen met leeftijdgenoten onder begeleiding van professionele docenten en makers. Plezier, creativiteit, zelfregulering en leren in een ontspannen sfeer staan bij DAT!school altijd voorop!

Ga voor meer informatie naar www.datschool.nl.

  • “Ik kan gewoon mezelf zijn op DAT!” – Dunia (12)
  • “Fantasie is het leukst. Ik vind het fijn om vrij te zijn alles te bedenken. We leren veel, maar het liefst improviseer ik in spel en vind ik creatief schrijven ook echt leuk” – Zoe (12)
  • “ Als het zaterdag is kleed ik mij supersnel om zodat naar DAT! kan. Mijn moeder houdt net als ik heel veel van theater. Ik heb een rol en ik sta op de poster. Ik ben blij!” – Mouad (9)
  • “Ik wil elke dag naar theaterles” – Yara (5)