VEBAN pleit voor tijdelijke publiekstrekkers op het Buikslotermeerplein

12 mei

De Vereniging van Bedrijven in Amsterdam Noord (VEBAN) vindt de plannen van de gemeente voor groen als tijdelijke invulling van het Buikslotermeerplein een gemiste kans. Vergroening is mooi, maar doet weinig voor de ontwikkeling van het centrumgebied. De gemeente neemt nog eens vijf tot acht jaar de tijd om na te denken over de definitieve invulling en kiest daarmee voor stilstand. VEBAN pleit voor tijdelijke publiekstrekkers als placemakers. Die kunnen direct na de sloop van het Waddenwegviaduct van start gaan.

Na de sloop van het Waddenwegviaduct ligt er een grote open ruimte tussen de halte van de Noord/Zuidlijn en de bowlingbaan. Het stadsbestuur heeft aangekondigd die ruimte te gaan vergroenen en de komende vijf tot acht jaar over verdere invulling na te denken. Tussen de bestaande bomen en het skate-track wordt gras aangelegd.

Een gemiste kans, vindt VEBAN. De gemeente zou ruimte moeten bieden aan tijdelijke initiatieven die het Buikslotermeerplein verlevendigen. “Waar in de stad heb je nog zoveel ruimte naast een station van de Noord/Zuidlijn, betaalbare parkeergelegenheid, een winkelcentrum, een bioscoop en een onderwijsinstelling?” zo stelt Rob Post, voorzitter van VEBAN. “Deze plek verdient een echte publiekstrekker waar het winkelcentrum van profiteert en die een aanjager kan zijn voor de economische ontwikkeling van het stadsdeel. In het groen, dat is natuurlijk prachtig. Groen maakt het plein aangenamer, maar er zal geen klant meer om komen.” aldus Post.

De gemeente schrijft dat ze het gebied de komende tijd gaat verlevendigen. Zodat het uiteindelijk uitgroeit tot een stedelijk centrum met volop ruimte om te wonen, winkelen, uitgaan en werken. “Dat is een goed streven, maar de komende vijf tot acht jaar gaat dat dus niet gebeuren,” voorspelt Post. Door de sloop van het viaduct verbetert inderdaad de aansluiting van het metrostation op het winkelcentrum, maar zo’n grote open vlakte kan juist ook weer een barrière vormen. Zorg dat daar een hele aantrekkelijke publiekstrekker komt, zoals Pllek dat is voor het NDSM-terrein. Horeca met cultuur of een andere combinatie. Tijdelijke initiatieven kunnen zoveel betekenen. Die kun je toch gedurende die vijf tot acht jaar ruim baan geven? En ondertussen denk je na over de definitieve invulling. “Groene stilstand is ook stilstand. Wat we nodig hebben, is groene vooruitgang,” aldus Post.