Projectontwikkelaar Being geeft presentatie aan VEBAN-leden

12 maart

Een jongensdroom kwam uit toen Bas van Dam van Being Development over de A10 reed en een telefoontje ontving dat zijn bedrijf – toen slechts drie man sterk – de tender had gewonnen voor het ontwikkelen van het nieuwe congreshotel van de RAI. ‘Ik zat in mijn eentje in de auto en reed zo’n beetje langs de plek waar nu het hotel wordt gebouwd. De auto begon helemaal te slingeren’, vertelt Bas van Dam tijdens zijn presentatie.

Being Development ontwikkelt duurzame gebouwen en is een nieuwe speler in Noord. Vorige week gaf het bedrijf een inkijkje in projectontwikkeling, op het kantoor van Corten De Geer Advocaten, bij bestuurslid Maaike Cohen.

Een iconisch gebouw langs de A10

Het Nhow Amsterdam Rai hotel is bijna klaar. Het telt 650 kamers en 200 parkeerplekken. ‘Het was niet makkelijk. De beschikbare kavel was klein, dus moesten we heel inventief zijn.’ Het architectenbureau OMA van Rem Koolhaas ontwierp een sokkel met daarop drie driehoekige blokken op elkaar gestapeld. ‘Dat maakt het vriendelijker, omdat je er langs kunt lopen.’ Het iconische gebouw, i.s.m. met COD en NH Hotel ontwikkeld, verreist nu langs de A10. Afgelopen februari werd het hoogste punt bereikt.

Aan alles is gedacht om het hotel zo duurzaam mogelijk te maken. Aan de noordzijde is het gebouw meer open dan aan de zonzijde, om het niet onnodig te hoeven koelen. De energie komt van zonnepanelen, maar omdat het dakoppervlak zo klein is, gebruikt het hotel de Europahal van de Rai om zonne-energie op te wekken.

Bekijk de timelaps video via deze link.

YOTEL op de Asterweg: modulair gebouwd

Tijdens de crisis gestart met het idee minder te verspillen en duurzaam te bouwen, ontwikkelden de oprichters Dirk Dekker en Bas van Dam een huis dat modulair gebouwd kan worden, Being genaamd.

Nu tien jaar later is het zover: op de Asterweg wordt een hotel gebouwd met modulaire kamers, YOTEL genaamd. Op aanhangers worden de kamers door de wijk vervoerd en met een kraan bovenop elkaar gestapeld.

Bijzonder is dat er tegen het hotel geen bezwaren zijn ingediend. ‘We nemen de tijd en vragen ons bij elk project altijd af of er vraag naar is’, vertelt Bas van Dam. Voor YOTEL ging Being uitgebreid in gesprek met mensen uit de buurt. ‘We willen weten wat er speelt. En presenteren onze plannen altijd eerst aan de buurt voordat we naar buiten gaan.’ Dit keer kwam de vraag of horeca kon komen aan de waterkant, een openbaar terras toegankelijk voor iedereen.

Downloads

CD ONE
Being Development zet met de ontwikkeling van CD ONE in op een fris, modern, duurzaam en uitstekend bereikbaar gebouw, op een gewilde plek in Amsterdam-Noord. Het gebouw, ontworpen door OZ Architects, omvat 5.000m2 verhuurbaar vloeroppervlak. Door de hoge plafonds en flexibel indeelbare vloeren kunnen ondernemingen van uiteenlopende omvang en bedrijfssegmenten zich vestigen. Het gebouw leent zich bij uitstek voor de creatieve industrie en anticipeert op de innovatiedrift die Amsterdam-Noord typeert.

Bekijk de video van CD ONE via deze link.