Ook Amsterdam-Noord in trek bij internationale bedrijven

07 november

Noord wordt steeds aantrekkelijker voor grote en internationale bedrijven. Dat bleek uit het VEBAN diner dat eind vorige maand plaatsvond in de IJ-kantine. VEBAN organiseerde de avond voor de derde keer om van leden en andere belangrijke spelers te horen hoe zij de economische toekomst van Noord zien.

Nu de economie zo aantrekt, zoeken veel bedrijven naar locaties langs de IJ-oevers. Bedrijven willen meeprofiteren van het hippe imago van NDSM-werf en Overhoeks met de A’DAM Toren en het EYE.

“Corporates vinden dit deel van de stad wel sexy”, vertelt managing director Rudolf de Boer van CBRE Nederland, een van de grootste vastgoedadviseurs ter wereld. Sixhaven staat bovenaan het lijstje in Noord. “Sixhaven is een toplocatie voor veel corporates. Er is nog ruimte, vlakbij CS. Daar kun je iets groots neerzetten.”

Stan Katee, hoofd economische zaken bij de gemeente Amsterdam, merkt ook hoezeer de stad in trek is bij bedrijven. Om de dag opent een bedrijf een nieuwe vestiging. Door Brexit zoeken internationale bedrijven een nieuwe locatie voor hun hoofdkantoor en kiezen vaak voor Amsterdam; Amerikaanse, Japanse en Chinese bedrijven. Kaatee: “Als het maar op acht minuten van Schiphol ligt en een uur vliegen van Londen.”

Voorlopig geen Zaanlijn
Het doortrekken van de Noord/Zuid-lijn van Zuid WTC naar Schiphol heeft daarom voor het Stadhuis de grootste prioriteit. De treinen van en naar Schiphol zijn overvol en het station Zuid WTC telt bijna evenveel bezoekers als CS. De gemeente Amsterdam lobbyt nu bij het nieuwe Kabinet-Rutte III om dit voor elkaar te krijgen. De andere plannen voor nieuwe metrolijnen, zoals de Zaanlijn of een metrolijn naar Almere, moeten wachten. De stad Amsterdam moet niet gaan overvragen. Stan Katee werkte jarenlang als financieel adviseur voor premier Rutte en weet hoe er in Den Haag tegen de hoofdstad wordt aangekeken: als een tikkeltje arrogant, ook al is de regio Amsterdam de motor van de Nederlandse economie. De economie groeit hier al jaren sneller dan in de rest van Nederland.

‘NDSM-werf is net Madurodam’
Dat Amsterdam-Noord zo in trek is heeft ook een keerzijde, vindt Martijn Pater van het strategiebureau Fronteer. De NDSM-werf waar hij zeven jaar geleden zijn kantoor opende begint op Madurodam te lijken. Je kan er tegenwoordig fietsen huren, lunchen, koffie drinken en slapen. Met al die dagjesmensen en bussen vol toeristen blijft er weinig over van het ruige karakter van dit gebied. De NDSM-werf wordt steeds meer doorsnee. Martijn Pater ziet reclamebureaus en andere creatievelingen vertrekken, op zoek naar nieuwe rafelranden zoals in Zaandam en de rest van het Noordzeekanaalgebied. Daar zijn de grond- en huurprijzen ook nog betaalbaar.

Populariteit van Noord biedt kansen
Rob Post, voorzitter van VEBAN, waarschuwt voor al te hoge verwachtingen. “Laten we ons niet gek maken door hypes.” Hij heeft nooit geloofd in blauwdrukken voor de stad. Gebieden ontwikkelen zich op organische wijze. Hij herinnert zich hoe in 1990 de gemeente besloot om van Noord het financiële hart van Amsterdam te maken. Met de crisis in 2007 en kwam de hele ontwikkeling van de Noordelijke IJ-oevers stil te liggen. Een kans voor de NSDM-werf om zich verder te ontwikkelen tot vrijplaats voor kunstenaars en andere pioniers.

En nu maken deze pioniers plaats voor meer doorsnee bedrijven. VEBAN juicht dit toe. De urbanisatie van Noord biedt veel kansen voor het stadsdeel. Als het maar een goeie mix blijft die zorgt voor bedrijvigheid en werkgelegenheid.