Bestuursblog over de creatieve sector, de pioniers van Noord

05 december

Ik werk in een groot kunstwerk. Ons advocatenkantoor zit aan de Grasweg in de Groene Draeck, de voormalige scheepshal van De Vriesch-Lentsch langs het IJ. Een van de oprichters van ons kantoor komt uit de kunstwereld en daarom staat ons kantoor vol met bijzonder objecten. Zo zijn de wanden van sloopvensters gemaakt door kunstenaars. We hebben fantastisch uitzicht over het IJ, het NDSM-terrein en de Silodam aan de overkant. Ik ga er elke dag met veel plezier naar toe.

VEBAN heeft ook aandacht voor kunst en cultuur. Maar waarom en wat heb je daar aan als ondernemer en VEBAN-lid?

Om te beginnen: het ondernemersklimaat in Noord is veranderd. De zware industrie is grotendeels vertrokken en inmiddels beslaat de creatieve sector zo’n 35% van ondernemend Amsterdam-Noord. De creatieve sector… een breed begrip. Van de ondernemers in de A’DAM-toren tot broedplaatsen voor kunstenaars. VEBAN wil er zijn voor alle ondernemers, in al hun diversiteit. De creatieve sector is daar wat mij betreft een onmisbaar onderdeel van.

Kunst en cultuur maakt een buurt interessant. Want een stadsdeel dat alleen bestaat uit woningen, winkelstraten en industrieterreinen is weinig aan toch? Een Zonnehuis, het Concertgemaal, de Broedstraten of Opzeezand. Je wil ze in Amsterdam-Noord niet missen. Kunstenaars spelen een belangrijke rol bij gebiedsontwikkeling. Ze pionieren aan de rafelranden van de stad waar niemand wil zijn en maken een verlaten buurt levendig. Pas daarna volgen de ondernemers en de bewoners. Kijk bijvoorbeeld naar de Scheepsbouwloods op het NDSM-terrein. In de jaren ‘80 toen de scheepswerven vertrokken, was het er uitgestorven. De kunstenaars vonden er hun plek.

Inmiddels is het NDSM-terrein een verzameling van ateliers en creatieve bedrijven. Het werd een trekpleister voor noorderlingen, zuiderlingen en toeristen. De creatieve sector heeft bijgedragen aan de populariteit en zorgde ervoor dat bedrijven zoals MTV en HEMA durfden te komen. En dat zorgt weer voor meer bedrijvigheid. Ondernemers uit de niet-creatieve en de creatieve sector werken samen. De creatieve sector ontwerpt jouw website en maakt jouw bedrijfslogo. Ze gebruiken jouw drukkerij om ontwerpen af te drukken. Zo zijn er vele kruisbestuivingen denkbaar.

De afgelopen maanden heb ik als bestuurslid van VEBAN uitgebreid contact gehad met verschillende artistieke en culturele instellingen in Amsterdam-Noord; om nader kennis te maken en te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Zo heb ik bijvoorbeeld gesproken met de organisatie van Over het IJ  Festival, met Nieuw Dakota, Kunststad, Dansmakers en de onlangs in Noord gevestigde Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Al deze instellingen voelen zich erg betrokken bij ondernemend Amsterdam Noord en willen graag samenwerken.

VEBAN wil goed contact te houden met deze instellingen. Samen zorgen we ervoor dat Amsterdam-Noord divers en interessant is en blijft!


Impressie van de kunstwerken op het kantoor van Maaike.