VEBAN-lid Alex Visser over de ergonomie van de werkplek

30 oktober

Zitten is het nieuwe roken. Dat wist Alex Visser al 22 jaar geleden toen hij zich ging verdiepen in de ergonomie van de werkplek. Zijn bedrijf, Vissers BV: Adviseurs in Ergonomie , levert ergonomische stoelen, tafels, monitorarmen, muizen, armsteunen, zitballen en lichtinstallaties. Alles om de werkende mens optimaal te laten functioneren. Ze zijn al sinds jaar en dag lid van VEBAN.

“Iedereen kent wel het cup-a-soep moment om drie uur, half vier”, vertelt Alex Visser. “Als de energie omlaaggaat en mensen een ‘inkakmoment’ hebben op zijn Amsterdams gezegd.”

Vaak zitten mensen dan te lang en ook nog in een verkeerde houding, waardoor de doorbloeding slechter wordt, de spieren niet gevoed worden en dus gaan verzuren. Visser’s bedrijf levert hiervoor balansstoelen, stoelen die automatisch gedoseerd bewegen waardoor de druk op de spieren telkens wordt verplaatst. “Het beste is om staan en zitten af te wisselen. En dan niet langer dan driekwartier te staan en twee uur achter elkaar te zitten.”

Maar ook slechte belichting kan veel energie wegslurpen. Met TL-licht zitten mensen altijd in hun eigen schaduw te werken. Veel beter is het om met indirect licht te werken, licht dat via het plafond een ruimte belicht. Daarmee kaatst het terug en is het licht veel zachter. In een bejaardentehuis heeft VKE een keer nieuwe belichting mogen aanleggen in ochtend, middag en avondlicht. Dat verschilt in sterkte. “Het was geweldig, de bewoners gingen niet meer spoken ’s nachts maar gewoon slapen. Zoveel invloed had het.”

Zijn klanten zijn grote bedrijven als GVB en Universiteit Wageningen en het MKB. Hij levert het liefst aan middenbedrijven die een visie hebben over hun werkplek en aan de lange termijn denken en niet hoeven te concurreren op prijs. Maar de meeste voldoening haalt hij uit individuele zaken. Mensen met spierziektes of reuma die door zijn aanpassingen op de werkplek door kunnen werken. Zelf is Visser 62 jaar maar gelukkig staat zijn zoon klaar om hem over een paar jaar op te volgen.

Alex Visser en zijn zoon, bedrijfsopvolger Kent Visser.