Achtersluispolder: Wonen en werken op het scharnierpunt met Amsterdam

06 november

Niet alleen in Amsterdam, maar ook bij onze buren in Zaanstad zijn er grote ambities om woningen te bouwen op bedrijventerreinen. Arnoud Beens, programmamager bij de gemeente Zaanstad, gaf tijdens een bijeenkomst van de Corner voor Zaanse ondernemers een uitgebreide presentatie van de plannen voor de Achtersluispolder.

De transformatie van de Achtersluispolder maakt onderdeel uit van Maak Zaanstad, vastgesteld door de gemeenteraad in 2016. Tot 2040 wil de gemeente in heel Zaanstad tussen de 13.000 en 20.000 woningen bij laten bouwen. Maar dat zal geen makkelijke opgave zijn.

In de Achtersluispolder is tachtig procent van de grond in particulier eigendom, hoofdzakelijk bedrijven. De gemeente kan alleen in samenwerking met de ondernemers dit bedrijventerrein van ruim honderd hectaren transformeren in een woon en werkgebied. Sommige bedrijven zullen moeten vertrekken, maar velen kunnen er ook blijven. Er is geen masterplan, de transformatie zal geleidelijk gaan. Een groot voorbeeld voor dit gebied is de Buiksloterham.

De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel. Door de voorzitter van de Zaanse ondernemerssociëteit de Corner, Ton Koomen, werd VEBAN zeer welkom geheten. Ook stelde hij voor om wellicht in de toekomst een gezamenlijk evenement te organiseren. VEBAN juicht het toe om de banden tussen Zaanse ondernemers en ondernemers in Noord aan te halen.

Bron: presentatie Arnoud Beens (Programmamanager MAAK.gebied Zuid, Gemeente Zaanstad)