23.000 nieuwe woningen aan de Noordelijke IJ-oevers

09 januari

Een stad zo groot als Alkmaar. Zoveel woningen telde het tijdschrift NUL20 bij een inventarisatie van alle bouwplannen die er zijn tussen het Hembrugterrein in Zaandam en de Oranjewerf in Noord.

Ook de gemeente Zaanstad is hard bezig met bouwplannen. Op het Hembrugterrein komen 1.000 nieuwe woningen en 25.000 m2 kantoorruimte. Veel meer dan aanvankelijk de bedoeling was. Deze week verkocht het Rijksvastgoedbedrijf het Hembrugterrein voor 41 miljoen euro aan ABC planontwikkeling BV. De gemeenteraad van Zaanstad moet begin februari het nieuwe bestemmingsplan goedkeuren. Naar verwachting zullen de eerste woningen in 2020 gebouwd worden.

Hoeveel huizen er uiteindelijk langs de noordoever van het IJ gebouwd gaan worden, hangt ook af van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Met de crisis in 2008 lag de woningmarkt jarenlang stil. Maar van de 23.000 woningen die het tijdschrift Nul20 op een rijtje zette (zie het dossier), staat van bijna 10.000 vast dat ze er zeker komen. De plannen voor deze woningen hebben een onherroepelijke status.

De komende twee jaar verrijzen vooral op de NDSM-werf nieuwe woningen. Vanaf 2020 verschuift het accent naar Buiksloterham, Overhoeks en het Hembrugterrein. In het Hamerstraatgebied wordt er niet voor 2024 gestart met de bouw en het Cornelis Douwesterrein is pas na 2029 aan de beurt.