Toerisme in Noord

Amsterdam-Noord: een aantrekkelijk alternatief voor bezoekers

Noord is een goed alternatief voor de miljoenen toeristen en bezoekers die elk jaar de binnenstad bezoeken. Nu al weten steeds meer dagjesmensen, toeristen en expats Noord te vinden. Overhoeks pal achter het Centraal Station (met filmmuseum Eye, verschillende horeca en publiekstrekker de A’DAM Toren) is een populaire bestemming. Ook de NDSM-werf met de oude scheepsloods, de hippe horeca tenten, de vele festivals en het rauwe karakter van de helling en de kraan, trekt vele bezoekers aan.

Visie op toerisme

In februari 2019 organiseerde VEBAN een diner met toeristische ondernemers uit Amsterdam-Noord bij Pllek. Hiervan werd ook een verslag geschreven.

Op basis van de ervaringen van ondernemers en gesprekken met een andere relevante stakeholders ontwikkelde VEBAN een visie op toerisme in Noord. Deze wordt op 9 september, in bijzijn van de toeristische hoofdrolspelers uit Noord, aangeboden aan wethouder Udo Kock van Economische Zaken.

Prioriteiten

Bij het ontbreken van een duidelijke visie op toerisme in Amsterdam-Noord bij beleidsmakers, pleit VEBAN voor een actief spreidingsbeleid over Noord. En dan met name langs de IJ-oevers en langs de metrohaltes Noorderpark en Noord van de Noord/Zuidlijn. Dit zijn bij uitstek de locaties die zich goed lenen voor grote bezoekersstromen.

De rest van Noord moet in de luwte blijven, vindt VEBAN. De achterliggende woonbuurten zijn veel minder geschikt voor massatoerisme, alhoewel een enkele bezoeker die juist de massa wil ontvluchten, hier wel vindt wat hij zoekt: bewoners en hun dagelijks leven.

De volgende zaken moeten volgens ons prioriteit krijgen, bij het spreiden van toerisme over Amsterdam-Noord:

  1. Lanceer een internationale marketingcampagne: ‘the Industrial District of Amsterdam’
  2. Maak Noord beter zichtbaar bij het grote publiek
  3. Ontwikkel een IJ-promenade langs het water
  4. Ontwikkel een hoofdattractie op het Buikslotermeerplein
  5. Zorg voor betere bereikbaarheid: met de lightrail naar de Zaanse Schans

Op basis van de visie en 5 prioriteiten, gaat VEBAN zich inzetten om het belang van toeristische ondernemers in Noord zo goed mogelijk te behartigen.

Download hier het document ‘Visie op Toerisme in Amsterdam-Noord’

Officiële documenten

  • DOCUMENT – Verslag Diner Toerisme in Noord
  • DOCUMENT – Visie op Toerisme in Amsterdam-Noord

Toeristische ondernemers gezocht!

Bent u ondernemer in de toeristische sector in Amsterdam-Noord? Sluit dan aan bij onze missie om Noord nog meer op de kaart te zetten en word ook lid van VEBAN.
Klik hier voor meer informatie.